Η τροφή σου το φάρμακό σου...το φάρμακό σου η τροφή σου

Πολυσυνταγή: ταχίνι - βούτυρο ξηρών καρπών


Υλικά 

1 κούπα ξηροί καρποί (σουσάμι, αμύγδαλα, καρύδια, κάσιους, φιστίκια, φουντούκια, ηλιόσπορους, πεκάν, μακαντέμια, κολοκυθόσπορους, κάστανα, σησάμι, κανναβούρι ή άλλοι)
1-2 κ.σ. φυτικό λάδι ή ελαιόλαδο ή βούτυρο

Προαιρετικά υλικά για γλυκιά γεύση

1 κ.γ. κακάο ή 1/2 κ.γ. κανέλα ή μοσχοκάρυδο ή 1 βανίλια.
1-2 κ.σ. ζάχαρη ή ισοδύναμης γλύκανσης σιρόπι αγάβης, σφενδάμου, χσρουπόμελο, στέβια, αποξηραμένα δαμάσκηνα, σταφίδες, χουρμάδες, κλπ

Προαιρετικά υλικά για αλμυρή γεύση

κατ'επιλογή: 1 σκελίδα σκόρδο ή 1/2 κ.γ. πάπρικα, καπνιστή πάπρικα, κουρκουμάς, τζίντζερ ή 1/4 κ.γ σκόνη σκόρδο, πιπέρι, κύμινο ή άλλα 1/2 ως 1 κ.γ. αλάτι, αλάτι Ιμαλαίων ή άλλο

Εκτέλεση

Με τον τρόπο αυτό παρασκευάζουμε ταχίνι ή καρυδοβούτυρο, φυστικοβούτυρο ή όπως αλλιώς λέγεται η συνταγή μας.
Βάζουμε τους ξηρούς καρπούς σε παρασκευαστή τροφίμων και χτυπάμε (ανάλογα με το πόσο δυνατό μηχάνημα έχουμε) για 5-10 λεπτά, μέχρι να γίνουν σαν μια κολλώδη πάστα η να ψιλοκοπούν αρκετά. 


Προσθέτουμε σιγά σιγά το λάδι και χτυπάμε ξανά, ώστε να φτάσουμε στην επιθυμητή πυκνότητα. 


Τέλος ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά μας και χτυπάμε λίγο ακόμη δοκιμάζοντας ώστε να πετύχουμε την επιθυμητή γεύση.
Το μεταφέρουμε σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και το διατηρούμε στο ψυγείο μας ως 2 μήνες.

Σερβίρουμε σε ψωμί, κρουασάν, γέμιση για γλυκά ή μπισκότα, ντιπ για κράκερ, σαν σως ή όπως αλλιώς θέλετε. Καλή σας όρεξη!

Συμβουλές


Αν είναι ωμοί οι ξηροί καρποί μπορούμε να τους ψήσουμε απευθείας είτε να τους μουλιάσουμε από βραδύς, να τους σουρώσουμε και να τους φουρνίσουμε για 15 λεπτά στην λαδόκολλα στους 180 βαθμούς, ανακατεύοντας κάθε 5 λεπτά για να μην καούν. 

ΠΗΓΗ