Η τροφή σου το φάρμακό σου...το φάρμακό σου η τροφή σου

Φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ξίδι.


Τα ξίδια δίδουν θαυμάσια πικάντικη γεύση στις σαλάτες, στις σάλτσες, στις μαρινάδες και στις σούπες. 

Παρακάτω σας δίνουμε μερικούς τρόπους για να φτιάξετε το δικό σας σπιτικό ξίδι.

Ξίδι από κρασί

Μερικά κρασιά χαλάνε (ξιδιάζουν) από μόνα τους, ειδικά αν δεν έχουν αποστείρωση, αν μας πάρει αέρα το βαρέλι αλλά και με την άνοδο της θερμοκρασίας το καλοκαίρι.
Εξάλλου η φυσιολογική κατάληξη κάθε κρασιού είναι να γίνει ξίδι. Αυτό γίνεται με δύο παράγοντες τον αέρα και την θερμοκρασία.

Εμείς πολύ απλά μπορούμε να φτιάξουμε ξίδι από κρασί μας, ρίχνοντας του μέσα μαγιά ξιδιού και ζεστό νερό. Η μαγιά ξιδιού είναι τα κατακάθια στο κάτω μέρος του βαρελιού μας από το παλιό ξίδι. Τώρα αν δεν έχουμε κατακάθι, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε σπιτικό ξίδι για να φτιάξουμε το ξίδι μας.
Τα σπιτικά κρασιά είναι συνήθως από 10-12 βαθμούς και για αυτό ρίχνουμε και τόση ποσότητα ζεστού νερού για να κατεβάσουμε τούς βαθμούς περίπου στους 7, ανάλογα με το πόσο δυνατό θέλουμε το ξίδι μας. Το ξίδι του εμπορίου έχει συνήθως 6% οξικό οξύ.
Το σπιτικό ξίδι μπορεί να είναι λιγότερο διαυγές, είναι όμως ζωντανό καθώς περιέχει ωφέλιμους μικροοργανισμούς και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οξοποίηση σε άλλα κρασιά μας και να γίνει η μάνα στο δικό μας σπιτικό ξίδι.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να φτιάξετε το κρασί σας ξίδι, είναι να αφήσετε το δοχείο που θα το φυλάξετε, να μην είναι κλειστό και να αερίζεται καλά . H θερμοκρασία αποθήκευσης, για τη μετατροπή του κρασιού σε ξίδι θα πρέπει να είναι από 18οC- 35οC.


Παλιότερα έβραζαν μακαρόνια και έριχναν το ζουμί τους στο κρασί για μαγιά. Εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε να βάλετε σε μια μπουκάλα σπιτικό κρασί και να ρίξετε μέσα λίγο ξίδι και να προσθέσετε και ένα άβραστο μακαρόνι και να περιμένετε να γίνει ξίδι.

Μηλόξιδο

Για την Παρασκευή του μηλόξιδου χρειάζεται να έχουμε λίγο υπομονή. Πρώτα πλένουμε πολύ καλά όλα τα δοχεία που θα χρησιμοποιήσουμε και τα γυάλινα βάζα που θα βάλουμε το ξίδι, με καυτή σαπουνάδα, τα ξεπλένουμε επίσης με καυτό νερό και τα αφήνουμε να στραγγίσουν καλά. Παίρνουμε τα μήλα και τα κάνουμε στον αποχυμωτή χυμό. Σουρώνουμε σε γυάλινο δοχείο το χυμό, περνώντας τον από τουλπάνι. Αφήνουμε αρκετό κενό στο βάζο για να μπορεί το υγρό να κάνει φουσκάλες κατά τη ζύμωση. Σκεπάζουμε το βάζο με δύο στρώσεις από τουλπάνι.

Αφήνουμε το δοχείο σε σκοτεινό μέρος, σε θερμοκρασία δωματίου 21ο Κ για 4-6 μήνες. Ανοίγουμε μετά τις 4 μήνες το βάζο και δοκιμάζουμε το ξίδι μια φορά στις 10 μέρες περίπου μέχρι να μας φανεί καλή η γεύση. Όταν το ξίδι θα είναι έτοιμο, αφαιρούμε την κρούστα που μοιάζει με ζελέ και λέγετε μαγιά, το κρατάμε για να το βάλουμε σε κρασί και να κάνουμε άλλο ξίδι. Ενώ μεταξύ, σουρώνουμε το ξίδι από το βάζο, περνώντας το πάλι από τουλπάνι και το βάζουμε σε καθαρά μπουκάλια. Σφραγίζουμε με καπάκια ή φελλό πολύ καλά. Βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα νερό τοποθετούμε μέσα τα μπουκάλια και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά, αρχίζοντας το μέτρημα από την ώρα που θα αρχίζει να βράζει το νερό.

Αρωματισμένα ξίδια

Ο πιο γρήγορος τρόπος για να φτιάξουμε αρωματισμένο ξίδι είναι να ζεστάνουμε σε ανοξείδωτο ή εμαγιέ σκεύος το ξίδι μέχρι να κάψει, αλλά να μην βράσει. Περιχύνουμε με το καυτό ξίδι φρούτα. Παίρνουμε 450 -500 γρμ κομματιασμένα ή λιωμένα ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια στο λίτρο ξιδιού. Για τα μούρα ή τα βατόμουρα χρειάζονται μόνο 30 γρ. για κάθε λίτρο ξιδιού. Σκεπάζουμε το μείγμα με τουλπάνι και το αφήνουμε σε ζεστό και σκοτεινό μέρος για 1-2 εβδομάδες. Φιλτράρουμε με διπλό τουλπάνι και βάζουμε σε καθαρό μπουκάλι.

Για να φτιάξουμε ξίδι με βότανα, αρχίζουμε με ένα φλιτζάνι από βότανα για κάθε λίτρο ξιδιού. Αν τα βότανα είναι λεπτοκομμένα ή θρυμματισμένα θα βγάλουν περισσότερο άρωμα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε δεντρολίβανο, Ρίγανη, Βασιλικό.

Ξίδι με λεμόνι και σκόρδο

Παίρνουμε τη φλούδα από δύο λεμόνια και 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένο. Το βάζουμε σε κιούπι ή γυάλινο βάζο και το περιχύνουμε με ένα λίτρο ξίδι καυτό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 3-4 εβδομάδες. Σουρώνουμε με διπλό τουλπάνι και βάζουμε το υγρό σε μπουκάλια.

Θεραπευτικές Ιδιότητες


Το ξύδι είναι φάρμακο στον υψηλό πυρετό, στο άσθμα, την δηλητηρίαση, ταχυκαρδίες, παχυσαρκία, αρθρίτιδα και άλλα.
Διαλύστε δυο κουταλιές ξύδι (κρασόξυδο ή μηλόξυδο) σε ένα ποτήρι κρύο νερό και πιείτε το. Μπορείτε να το κάνετε κάθε μέρα.
Το παγωμένο ξύδι ανακουφίζει από τα εγκαύματα.

ΠΗΓΗ