Η τροφή σου το φάρμακό σου...το φάρμακό σου η τροφή σου

Κρασί με βότανα για όρεξη, ευφορία, ύπνο


Από το τετράδιο της γιαγιάς θα σας προτείνουμε να φτιάξετε ανάλογα με το κέφι σας, ποτά που ζεσταίνουν, ποτά που ανοίγουν την όρεξη ή που δίνουν ευφορία, χωρίς να ντοπάρουν, που φέρνουν ήρεμα τον ύπνο, χωρίς να σας ναρκώνουν.

Διαλέγοντας τα υλικά ανάλογα με την εποχή, θα πετύχετε ασυνήθιστες γεύσεις, που θα ενθουσιάσουν το περιβάλλον σας. Αυτές οι συνταγές θα φέρουν μια χρωματιστή νότα στο τραπέζι σας.

Όλα τα νόστιμα κρασιά φτιάχνονται με άσπρο, κόκκινο ή ροζέ κρασί που μέσα του μουσκεύουμε φρούτα, λουλούδια, βότανα και μπαχαρικά, αφού προσθέσουμε και τη σωστή δόση οινοπνεύματος. Διαλέξτε, λοιπόν, σύμφωνα με τα γούστα σας, ανακαλύψτε την ειδικότητα σας.

Κρασί με χαμομήλι

Είναι ένα ορεκτικό και ταυτόχρονα χωνευτικό ποτό 1 λίτρο άσπρο κρασί, λίγο γλυκό ή ροζέ

20 κεφάλια χαμομήλι

20 γραμ. στεγνές φλούδες πορτοκαλιού

5 γαρύφαλλα

¼ λίτρου τσικουδιά

250 γραμ. ζάχαρη

Ρίχνετε το κρασί και την τσικουδιά σε ένα βάζο που κλείνει ερμητικά. Προσθέτετε τη ζάχαρη, το χαμομήλι, τις φλούδες πορτοκαλιού και τα γαρύφαλλα και κλείστε το . Ανακατεύεται που και που για να λιώσει η ζάχαρη. Μετά από 8 μέρες το δοκιμάζετε.

 Αν σας αρέσει η μυρωδιά του χαμομηλιού αφήστε στο μπουκάλι 2-3 μέρες ακόμα, αλλιώτικα το φιλτράρετε και μετά το βάζετε σε μπουκάλια. Τα κλείνετε και αφήνετε το κρασί να ωριμάσει 15 μέρες πριν το πιείτε.

Κρασί με δεντρολίβανο και άλλα βότανα


1,5- 2 λίτρα κόκκινο κρασί 11 βαθμών

½ λίτρο οινόπνευμα 60 βαθμών

6 γραμ. δεντρολίβανο

30 γρ. μέντα

15 γραμ. φασκόμηλο

10 γραμ. θυμάρι

1 ξυλάκι κανέλλα

150 γραμ. περίπου ζάχαρη

Ρίχνετε το κρασί με το οινόπνευμα και όλα τα αρωματικά βότανα σε ένα βάζο, το κλείνετε καλά και το αφήνετε να ποτίσει για 3 μέρες. Μετά το φιλτράρετε και προσθέτετε τη ζάχαρη. Το αφήνετε για άλλες 15 μέρες και το πίνετε σε μικρά ποτήρια.

Κρασί με πορτοκάλι

2 λίτρα άσπρο κρασί

4 πορτοκάλια

1 ξυλάκι κανέλλα

5 λουλούδια χαμομήλι

4 γαρύφαλλα

1 κομμάτι φλούδα νεραντζιού

250 γραμ. ζάχαρη

½ λίτρο τσικουδιά

Είναι πολύ ορεκτικό κρασί. Πλύνετε και σκουπίστε τα πορτοκάλια σε πολλά σημεία με ένα πιρούνι. Βάζετε από ένα γαρύφαλλο σε μια τρύπα κάθε πορτοκαλιού. Βάλτε τα στο βάζο και ρίξτε τι κρασί, την κανέλλα, το χαμομήλι και την φλούδα νεραντζιού. Κλείστε το βάζο και αφήστε το να μουσκέψει 8 μέρες ανακατεύοντας κάπου-κάπου. Μετά προσθέστε τη τσικουδιά και τη ζάχαρη. Αφήστε να λιώσει η ζάχαρη ανακατεύοντας που και που. Το φιλτράρετε και το βάζετε σε μπουκάλια. Το αφήνετε 2-3 μέρες πριν το σερβίρετε δροσερό.

Κρασί με φασκόμηλο ( για τη μελαγχολία)
 

 1 λίτρο καλό κόκκινο κρασί

75 γραμ. φασκόμηλο

Αφήνετε για 8-10 μέρες να μουλιάσει

το φασκόμηλο μέσα στο κρασί.

Το πίνετε μετά το φαγητό και μπορείτε

να το γλυκάνετε με λίγο καλό μέλι.

Κρασί με καρύδια

Μια χούφτα φύλλα καρυδιάς ή αν δεν έχετε καρύδια

1 λίτρο κόκκινο κρασί

Φλούδα από 2 πορτοκάλια

100 γραμ. ζάχαρη

Αφήνετε τα φύλλα καρυδιάς, τη ζάχαρη και τις φλούδες πορτοκαλιού να βραχούν μέσα στο κρασί για λίγες μέρες.

Φιλτράρετε και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

Κρασί με μυρτιά ή το κρασί της μάγισσας

100 γραμ. φύλλα και λουλούδια μυρτιάς

1 λίτρο κόκκινο κρασί

3 κουταλιές μέλι

Ζεσταίνετε το κρασί κι όταν βράσει ρίχνετε τη μυρτιά. Αφήνετε να μουσκέψει για 15 λεπτά.

Φιλτράρετε και προσθέτετε το μέλι.

Το αφήνετε να κρυώσει και πίνετε ένα ποτήρι πριν το φαγητό.

Κρασί με θυμάρι

1 λίτρο κόκκινο κρασί

30 γραμ. λουλούδια θυμαριού

Ανακατεύετε τα υλικά σε ένα βάζο. Αφήστε να μουσκέψουν για 6-8 μέρες. Φιλτράρετε.

Προσθέστε 2-3 κουταλιές μέλι, βάλτε το σε μπουκάλια και σερβίρετε το πριν το φαγητό.

Κρασί με μαντζουράνα

1 λίτρο κόκκινο κρασί

4 χούφτες λουλούδια από μαντζουράνα

Αφήνετε τα λουλούδια μέσα στο κρασί για 8 μέρες. Φιλτράρετε και το κρασί είναι έτοιμο.

Κρασί με κύμινο

1 λίτρο ξερό άσπρο κρασί

4 πρέζες κύμινο

4 πρέζες σπόρους άνιθο

Φλούδες από 2 λεμόνια

50 γραμ. ζάχαρη

1 ποτήρι νερού τσικουδιά

Ανακατεύετε όλα τα υλικά και τα αφήνετε να μουσκέψουν για 4-5 μέρες. Ανακατεύετε κάπου –κάπου

 Φιλτράρετε και σερβίρετε με παγάκια.

ΠΗΓΗ