Η τροφή σου το φάρμακό σου...το φάρμακό σου η τροφή σου

Συνταγή για Ελληνική και την Κουβανέζικη Μέντα !!



Συνταγή Α με Κουβανέζικη μέντα

για 1 μπουκάλι περίπου 500ml

Υλικά:

1 ¼ φλιτζάνι φρέσκα φύλλα μέντας
3 φλιτζάνια βότκα
2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη κρυσταλλική
1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
1 κουταλάκι του γλυκού γλυκερίνη φυτική
8 σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
2 σταγόνες μπλε

Εκτέλεση:

Με παγωμένο νερό πλένουμε τα φύλλα μέντας. Στεγνώνουμε τα φύλλα με μια πετσέτα. Κρατάμε μόνο φύλλα και πετάμε τα κοτσάνια .
Ψιλοκόβουμε τα φύλλα για να βγει το άρωμα τους. Χωρίς να τα πατάμε, μετράμε τη ποσότητα φύλλων που θέλουμε.
Ανακατεύουμε τα φύλλα και τη βότκα σε ένα βάζο που κλείνει το καπάκι του και το αφήνουμε να μένει για 2 βδομάδες σε κάποιο ντουλάπι, κουνώντας το περιστασιακά.

Όταν είναι έτοιμο στραγγίζουμε τα φύλλα και τα πατάμε. Σε ένα σκεύος ανακατεύουμε τη ζάχαρη και το νερό. Το βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς να λιώσει η ζάχαρη και να γίνει σιρόπι.

Το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και τότε ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στη υγρό μέντας.

Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Ρίχνουμε γλυκερίνη και χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Ιδανικά το αφήνουμε να μείνει για 1-3 μήνες πριν αρχίσουμε να το σερβίρουμε.

Συνταγή Β με Ελληνική μέντα

για 1 μπουκάλι περίπου 500ml

Υλικά:

350 γρ ζάχαρη
200 γρ νερό
250 γρ τσίπουρο ή τσικουδιά
1 χούφτα από φύλλα μέντας
8 σταγόνες κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
2 σταγόνες μπλε
Εκτέλεση:

Σε μεγάλο γυάλινο βάζο ρίχνω στο τσίπουρο το νερό, τη ζάχαρη και τα φύλλα μέντας, προσέχοντας να υπάρχει λίγο κενό μεταξύ ποτού και του στομίου.Αφού κλείσω καλά το καπάκι το αφήνω στον ήλιο για 1 μήνα να ΄΄ζυμωθούν΄΄ καλά τα συστατικά.

Κάθε μέρα ανακινώ λίγο το βάζο με προσοχή.

Μετά τον ένα μήνα σουρώνω το περιεχόμενο και το αποθηκεύω ξανά σε καθαρό γυάλινο μπουκάλι.

Αν θέλω προσθέτω σταγόνες ζαχαροπλαστικής για να φτιάξω το χρώμα που θέλω.

Tip:

όταν κάνουμε λικέρ πρέπει να αφήνουμε πάντα λίγο κενό μεταξύ του υγρού που βάζουμε στο μπουκάλι και του στομίου. Με λίγα λόγια δεν το γεμίζουμε ως επάνω γιατί κινδυνεύει να εκραγεί.

Μπορούμε να γεμίσουμε παγοθήκες με λίγο λικέρ ώστε να έχουμε παγάκια με γεύση λικέρ.