Η τροφή σου το φάρμακό σου...το φάρμακό σου η τροφή σου

Βάλσαμο με τριαντάφυλλο, rose lip balm


Ένα ρόδινο lip balm με άρωμα τριαντάφυλλο. Αλλά για να πάρουμε το πορφυρό της χρώμα, θα πρέπει να γνωρίσουμε ένα βότανο.

Η alkanna tinctoria εγγενές φυτό της νότιας Ευρώπης, ανήκει στην οικογένεια των βοραγινοειδών (boraginaceae).



 Ένα από τα κύρια συστατικά της ρίζας της είναι η αλκανίνη μια χρωστική ευδιάλυτη στα έλαια και το αλκοόλ που δίνει ένα έντονο πορφυρό χρώμα. 

Και ενώ δεν υπάρχει συχνή αναφορά γι'αυτήν στα βιβλία περί βοτάνων, αναφέρεται πολύ συχνά στα βιβλία παρασκευής καλλυντικών γι'αυτήν ακριβώς την ιδιότητά της. Επιπλέον, θεωρείται πως έχει αντισηπτικές ιδιότητες και συντελεί στην επούλωση των πληγών. 

Για να φτιάξουμε το πορφυρό alkanna oil, θα χρειαστούμε:

~ 1/4 της κούπας ρίζα alkanna σε πούδρα
~ 1 κούπα φυτικό έλαιο


Βάζουμε τη ρίζα και το έλαιο σε ένα σκεύος πυρέξ, το τοποθετουμε σε bain marie σε μέτρια φωτιά για μία ώρα περίπου. Στραγγίζουμε το έλαιο και μόλις κρυώσει προσθέτουμε 20 σταγόνες βιταμίνη Ε για να αποφύγουμε την οξείδωση.

(τα υλικά δίνονται σε ογκομετρικά κουτάλια, 1 κ.γ.=5ml)
για το βάλσαμο

~ 1 κ.γ. βούτυρο κακάο
~ 1 κ.γ. βούτυρο καριτέ
~ 1 κ.γ. αμυγδαλέλαιο
~ 1 κ.γ. alkanna oil
~ 1 κ.γ. κερί μέλισσας τριμμένο
~ τα πέταλα από ένα τριαντάφυλλο


πρόσθετα


~ 1/4 κ.γ. μέλι
~ 5 σταγόνες βιταμίνη Ε

αιθέρια έλαια

~ 4 σταγόνες γεράνιο
~ 2 σταγόνες ροδόξυλο
~ 2 σταγόνες palmarosa
~ 1 σταγόνα τριαντάφυλλο

• Σε ένα σκεύος πυρέξ βάζουμε το βούτυρο κακάο, το καριτέ, το αμυγδαλέλαιο και τα πέταλα του τριαντάφυλλου. Το βάζουμε σε bain marie και το αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα. Με αυτό τον τρόπο παίρνουμε τις ενυδατικές και μαλακτικές ιδιότητες του τριαντάφυλλου. Στραγγίζουμε καλά τα έλαια.


• Στο τριανταφυλλένιο λάδι προσθέτουμε το λάδι alkanna και το κερί. Περιμένουμε να λειώσει το κερί τελείως και ανακατεύουμε καλά τα υλικά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.


• Προσθέτουμε στο μίγμα το μέλι, τη βιταμίνη. Τελευταία προσθέτουμε τα αιθέρια έλαια και τα ενοποιούμε όλα στο μίγμα. Βάζουμε το βάλσαμο σε βάζο και δεν το κλείνουμε με καπάκι πριν κρυώσει εντελώς. 

ΠΗΓΗ