Η τροφή σου το φάρμακό σου...το φάρμακό σου η τροφή σου

Τραγανά κουλουράκια μελιού με μπαχαρικά



Τεμάχια 60 κουλουράκια 


Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά

Υλικά

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλ.τσαγ σπορέλαιο
½ φλ.τσαγ φυτικό βούτυρο
1 φλ.τσαγ λευκό κρασί
1/2 φλ. τσαγιού χυμός πορτοκάλι
1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη
4 κ.σ μέλι ανθέων
1 κ.σ κανέλα
½ κ.σ μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 κ.γλ. γαρύφαλλο τριμμένο
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής
820 γρ αλεύρι μαλακό κοσκινισμένο (μύλους αγίου Γεωργίου)
150 γρ. σουσάμι καβουρντισμένο

Διαδικασία

Σε ένα μπολ μεσαίο μπόλ ρίχνουμε το λάδι, το βούτυρο, τη ζάχαρη, το μέλι και χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3΄μέχρι να αφρατέψουν και να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουμε το χυμό, το κρασί, το ξύσμα πορτοκάλι, την κανέλα, το σουσάμι, το αλάτι, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο. Ανακατεύουμε για 2΄να ομογενοποιηθούν τα υλικά.


 Σε ένα άλλο μπόλ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την σόδα. Ρίχνουμε σταδιακά το αλεύρι και ζυμώνουμε ελαφρά μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη. Πλάθουμε μικρά κουλουράκια σε πλεξίδες. 

Στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνες και τοποθετούμε τα κουλούρια. Προθερμαίνουμε τον φούρνο και τα ψήνουμε στην προτελευταία σχάρα στους 175οC σε αέρα για 25΄-30΄. Βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.