Η τροφή σου το φάρμακό σου...το φάρμακό σου η τροφή σου

Φτιάξτε μαρμελάδα με κυνόροδα


Υλικά

• Περίπου 2 λίτρα κυνόροδα
• Ένα μεγάλο πορτοκάλι
• Ένα μεγάλο πράσινο μήλο
• Χυμό από 2 λεμόνια και ξύσμα λεμονιού
• 6 φλιτζάνια νερό
• 5 φλιτζάνια ζάχαρη.
• 1.2 κουτ. γλ βούτυρο.

Εκτέλεση:
Πλένουμε τα κυνόροδα, κόβουμε τις άκρες, τα κόβουμε στη μέση, τα καθαρίζουμε από σπόρους και τρίχες, αφαιρούμε τα χτυπημένα σημεία και τα ψιλοκόβουμε. Τα ψιλοκομμένα κυνόροδα να είναι 4 φλιτζάνια.


Πλένουμε καλά το πορτοκάλι, αφαιρούμε τις δύο άκρες, το κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές φέτες, αφαιρούμε σπόρους και ψίχα και κόβουμε τις φέτες σε μικρά κομμάτια. Καθαρίζουμε το μήλο και το τρίβουμε στο ρεντέ.


Τοποθετούμε τα φρούτα και το νερό στην κατσαρόλα. Το υπόλοιπο μήλο, τις φλούδες του, τα κουκούτσια και τις ψίχες του πορτοκαλιού τα τυλίγουμε και τα δένουμε σε διπλό τουλπάνι και τα τοποθετούμε κι αυτά στην κατσαρόλα. Είναι πηγή πηκτίνης.
Τα αφήνουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά για μισή ώρα ή ώσπου το πορτοκάλι να κόβεται εύκολα. Βγάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε το τουλπάνι, το αφήνουμε να κρυώσει και στραγγίζουμε το περιεχόμενό του στην κατσαρόλα.


Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε το βούτυρο, για λιγότερο άφρισμα. Αφού πάρει μια βράση, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε τη μαρμελάδα να βράσει άλλα 25 λεπτά. 


Δοκιμάζουμε βάζοντας μικρή ποσότητα σε κρύο πιάτο μέχρι να πήξει όσο θέλουμε. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, την αφήνουμε να κρυώσει και την τοποθετούμε σε αποστειρωμένα βάζα.
Ρούλα Γκόλιου
Ενδεικτική βιβλιογραφία: Έλμουτ Μπάουμαν, Η ελληνική Χλωρίδα, (Ελληνική Εταιρεία
Προστασίας της φύσης), Ρούλα Γκόλιου, Άγρια χόρτα στο πιάτο σας, (Μαλλιάρης Παιδεία)