Η τροφή σου το φάρμακό σου...το φάρμακό σου η τροφή σου

Τα άλλα λάδια: Σησαμέλαιο


Σπάνια το χρησιμοποιούμε, ίσως επειδή δεν ξέρουμε πόσο ωφέλιμο είναι για την υγεία μας.Παράγεται από το πολύ γνωστό μας σουσάμι, έναν μικρό καρπό, με τεράστια θρεπτική αξία!

Το λάδι του σησαμιού έχει μια ιδιαιτερότητα που το καθιστά ξεχωριστό από τα άλλα σπορέλαια. Το σησαμέλαιο είναι πλούσιο σε ακόρεστα λιπαρά οξέα και κυρίως δεν περιέχει τη βλαβερή μορφή τρανς των λιπαρών οξέων, η οποία περιέχεται στα άλλα σπορέλαια. 


Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι ότι το λάδι του περιέχει φυτοστερόλες. Οι φυτοστερόλες μειώνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης. Οι σπόροι του σησαμιού είναι μια πολύ καλή πηγή χαλκού αλλά και μαγνησίου, ασβεστίου, σιδήρου, φωσφόρου, ψευδαργύρου. Αυτή η πλούσια κατάταξη των μετάλλων ή ιχνοστοιχείων μεταφράζεται στα ακόλουθα οφέλη για την υγεία:

* Ο χαλκός συμβάλλει στη μείωση του πόνου στις διογκωμένες ρευματοειδείς αρθρίτιδες.


* Το μαγνήσιο συμβάλλει στην αγγειακή και αναπνευστική υγεία, καθώς παρεμποδίζει τους σπασμούς των εναέριων οδών του άσθματος, μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος, ενώ δρα ως παράγοντας αποτροπής στις διαβητικές καρδιακές παθήσεις. 

Επίσης, αποτρέπει τον τριεμβρυικό σπασμό των αιμοφόρων αγγείων που προκαλεί τις ημικρανίες και αποκαθιστά τα κανονικά στάδια του ύπνου στις γυναίκες σε εμμηνόπαυση.

* Το ασβέστιο προλαμβάνει τον καρκίνο του πήχεως εντέρου, την οστεοπόρωση και την ημικρανία και βοηθά στην προστασία των κυττάρων του εντέρου από τις καρκινογόνες χημικές ουσίες.

Εκτός από αυτά τα σημαντικά συστατικά, οι σπόροι του σησαμιού περιέχουν απαραίτητες αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι στερόλες, οι λιγνάνες (σησαμίνη και σησαμολίνη) και η βιταμίνη Ε. Απεδείχθη ότι οι λιγνάνες επιδρούν στην επίτευξη χαμηλών ποσοτήτων χοληστερόλης για να αποτραπεί η υψηλή πίεση του αίματος. Η σησαμίνη έχει βρεθεί ότι προστατεύει το συκώτι από οξειδωτικές επιδράσεις. Ενώ η βιταμίνη Ε προάγει την καλή υγεία του δέρματος και των διάφορων ιστών, αποτρέπει τη γήρανση και την εμφάνιση των πανάδων, και συντελεί στην υγεία και ευεξία όλου του οργανισμού.

Το σησαμέλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό σε σαλάτες, στην ζαχαροπλαστική, για τηγάνισμα, για μαρινάρισμα κρεάτων, οστρακοειδών και ψαριών, και γενικότερα σε όλα μας τα φαγητά.

Επίσης, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό. Η κυριότερη ιδιότητά του είναι ότι δεν ταγγίζει εύκολα και έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε σχέση με τα άλλα γνωστά μας λάδια.


Επίσης, χρησιμοποιείται και ως καλλυντικό. Η κυριότερη ιδιότητά του είναι ότι δεν ταγγίζει εύκολα και έχει πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, σε σχέση με τα άλλα γνωστά μας λάδια.