Η τροφή σου το φάρμακό σου...το φάρμακό σου η τροφή σου

Αφιέρωμα στη λουίζα. Μύθοι-πραγματικότητα και σωστή επιλογή!

Επιστημονική ονομασία: Lippia citriodora
Οικογένεια: Verbenaceae
Αλουίζα, αλουσία, λουίζα, ελουίζα, λιππία, κιτρίοσμος , λεμονόχορτο, oμορφόχορτο, γοργογιάννη.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Είναι φυτό ημιανθεκτικό, φυλλοβόλο, πολυετές. Στη χώρα μας φτάνει συνήθως σε ύψος  το 1,­15 μέτρο. Έχει φύλλα με κοντό μίσχο, λογχοειδή, αδενώδη, οδοντωτά ή ακέραια σε σπονδύλους των 3 ή 4. Ανθίζει τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου και βγάζει άνθη λευκά, μικρά σε μασχαλιαίους ή επάκριους βότρεις με σπονδυλωτή διάταξη. Δεν αντέχει σε ψυχρές θερμοκρασίες και χάνει τα φύλλα της τον χειμώνα.
Στη Ελλάδα το φυτό έχει εγκλιματιστεί τελείως. Υπάρχει μάλιστα και μία ποικιλία η Κομβανθής, πολύχρονη με βλαστούς που ριζοβολούν έρποντας και φύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές και ελώδεις εκτάσεις της Αττικής, Πελοποννήσου, Σύρου και Κρήτης.



ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Περιέχει βερβεναλίνη, βερβενίνη, αιθέριο έλαιο (το οποίο περιέχει τις αλδεϋδες νεράλη, γερανιάλη και τα μονοτερπενοειδή λιμονίνη, καρβόνη, διπεντίνη, λιναλόλ, νερόλ και γερανιόλη, μια πικρή ουσία και μία τανίνη που δεν έχουν εξερευνηθεί οι ιδιότητές της. Είναι βότανο στυπτικό, αρωματικό και πλούσιο σε αιθέρια έλαια. Η γεύση του είναι ευχάριστη, λίγο δριμεία και αρωματική.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ & ΧΡΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΡΕΣ ΜΑΣ

Θεωρείται βότανο εξαιρετικά αποτελεσματικό στο αδυνάτισμα επειδή διεγείρει το γενικό μεταβολισμό, έχει την ιδιότητα να λιώνει το λίπος, ενώ παράλληλα καταπολεμά την κυτταρίτιδα. Καταπραΰνει το στομάχι και το πεπτικό σύστημα, γι’ αυτό και ενδείκνυται σε περιπτώσεις δυσπεψίας, φουσκώματος, κολικού του στομάχου και εντερικών διαταραχών. Έχει αντιπυρετική δράση, ενώ θεωρείται αποτελεσματικό σε περίπτωση διάρροιας ή αιμορραγίας.
Συγκαταλέγεται στα τονωτικά βότανα, αλλά ταυτόχρονα έχει την ιδιότητα να προσφέρει έναν ήρεμο ύπνο, διώχνοντας την ένταση και το στρες. Συστήνεται σε περιπτώσεις κακοσμίας του στόματος. Είναι γνωστό για τη διουρητική του δράση, γι’ αυτό και συνιστάται σε περιπτώσεις που ο οργανισμός έχει την τάση να δημιουργεί πέτρες στα νεφρά (νεφρολιθιάσεις). Κατάλληλο για δίαιτες και κατά της κυτταρίτιδας.

ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ KAI OI ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, το βότανο λουίζα, σε συνδυασμό με τα ω­3 λιπαρά οξέα, ενισχύει τη μνήμη και χαρίζει πνευματική διαύγεια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Journal of Nutrition έδειξε πως το συγκεκριμένο φυτό περιέχει το φλαβονοειδές λουτεολίνη. Πρόκειται για μια ουσία με ιδιαίτερα ευεργετική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό ως αντιοξειδωτικό με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις, αντιασθματικές και αντιαλλεργικές ιδιότητες. Όπως αποδείχτηκε, η λουτεολίνη μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της φλεγμονής στον εγκέφαλο μέχρι 70%, γεγονός που προλαμβάνει τον εκφυλισμό των κυττάρων, ανωμαλία που ευθύνεται για την εξασθένηση λειτουργιών του εγκεφάλου όπως η προσοχή και η επίγνωση. Αυτά τα ευρήματα κάνουν τους επιστήμονες να πιστεύουν πως τα ω­3 λιπαρά μαζί με τη λουίζα μπορεί να αποτελούν το μυστικό για την εν γένει καλή νοητική μας κατάσταση.

Από την άλλη, ερευνητές στo Πανεπιστήμιο της Northumbria στη Μεγάλη Βρετανία, έπειτα από μελέτες που έκαναν σε άτομα ηλικίας από 18 έως 35 ετών, υποστηρίζουν πως ο συνδυασμός του βοτάνου lemon verbena με συμπληρώματα που περιέχουν ω­3 λιπαρά οξέα (υπάρχουν κυρίως στα λιπαρά ψάρια και τα θαλασσινά) βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο κατά τη διάρκεια μιας νοητικής δραστηριότητας.

Μελέτη του ομογενή επιστήμονα Τομ Καραγιάννη, διευθυντή του Τμήματος Μοριακής και Γονιδιακής Έρευνας του Ινστιτούτου Baker της Μελβούρνης έδειξε ότι η υδροξυτυροσόλη, συστατικό της λουίζας, καταστρέφει τα καρκινικά ερυθρολευχαιμικά κύτταρα Κ562 αλλά όχι τα μονοπυρηνικά κύτταρα του περιφερικού αίματος και εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό τους. Παράλληλα τονίζει ότι η αντικαρκινική επίδραση της υδροξυτυροσόλης είναι δύσκολο να αμφισβητηθεί λόγω του μεγάλου αριθμού των αποδείξεων που υπάρχουν. Να σημειωθεί ότι η υδροξυτυροσόλη εκτός από την ελιά υπάρχει και στο κρητικό δίκταμο, στη λεβάντα, στη λουίζα, στα σταφύλια, στα χαρούπια και στην αγριομυρτιά.

 Η ΛΟΥΙΖΑ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ
Η Λουΐζα λόγω της έντονης μυρωδιάς λεμονιού που αναδίδει, χρησιμοποιείται για ν’ αρωματίζει ψάρια, πουλερικά, κρέατα και σάλτσες. Ταιριάζει τέλεια με φρουτοσαλάτες, χυμούς φρούτων, γλυκά και επιδόρπια.

ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΛΟΥΙΖΑΣ
Τη λουίζα μπορούμε να τη βρούμε ως ξηρή δρόγη, βάμμα και έλαιο.

ΠΩΣ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ 
Τα ερωτήματα που προκύπτουν για όποιον θέλει να απολύσει αυτό  το δώρο της φύσης είναι πολλά:
Πως καλλιεργήθηκε;

Πως μαζεύτηκε;
Πλύθηκε;
Πως αποξηράνθηκε;

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ 

Δεν μπορούμε να συλλέγουμε λουίζα ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. Για να μας δώσει τις άπειρες ιδιότητές  της, μαζεύεται ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ημέρες του χρόνου.
Οι μεγάλοι καλλιεργητές, μαζεύουν τα φύλλα κόβοντας με αλυσοπρίονα το φυτό όλο το χρόνο και το αποξηραίνουν σε φούρνους ή μικροκύματα.
ΚΑΝΕΝΑΣ μεγάλος καλλιεργητής δεν πλένει τα φύλλα μετά τη συλλογή.
Έτσι εξηγείται η διαφορά στην τιμή που θα δούμε στα ράφια των καταστημάτων βοτάνων ή βιολογικών προϊόντων.