Η τροφή σου το φάρμακό σου...το φάρμακό σου η τροφή σου

Ένα ασυνήθιστο λικέρ λουίζας.

Επειδή αγαπάμε τη λουίζα χαρήκαμε όταν ανακαλύψαμε  ένα ασυνηθίστο λικέρ  , με ασυνήθιστο υπέροχο σμαραδγένιο χρώμα και φρέσκο λεμονάτο άρωμα.

 

 

 

Τι χρειαζόμαστε:

  • φρέσκα φύλλα λουΐζας (δύο extra -γεμάτα φλυτζάνια, ένα σε κάθε περίοδο ζύμωσης)
  • 500 ml καθαρό αλκοόλ ποτοποιίας 95°
  • 1 lt μεταλλικό νερό
  • 750 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • φλούδα ενός λεμονιού

Πώς το κάνουμε:

1) Πλένουμε τα φύλλα της λουΐζας προσεκτικά και τα σκουπίζουμε απαλά αλλά και πολύ καλά, με μία καθαρή πετσέτα.
2) Τα φύλλα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σύντομα γιατί μετά από μία ημέρα είναι ήδη μαραμένα  (τα οποία, φυσικά, δεν έχουν χάσει καθόλου από το άρωμά τους, οπτικά όμως είναι πολύ πιο ευχάριστο να δουλεύεις με φρέσκα-φρέσκα)
3) Βάζουμε το αλκοόλ σε ένα βάζο με αεροστεγές κλείσιμο. Ρίχνουμε μέσα περί τα δύο φλυτζάνια, καθαρισμένα από τα κλαδάκια τους, φύλλα λουΐζας (περίπου 80 φυλλαράκια,). Πρέπει να καλύπτονται πλήρως από την αλκοόλη.
4)Κλείνουμε το καπάκι και το αφήνουμε σε μέρος σκοτεινό και δροσερό. Το αφήνουμε για πέντε ημέρες, ανακινώντας το 2-3 φόρες την ημέρα. 
6) Στο τέλος αυτού του χρόνου, αφαιρούμε τα φύλλα, που στο εν τω μεταξύ θα έχουν ξεθωριάσει και θα θρύβονται εύκολα ..
7) Προσθέτουμε καινούργια φρέσκα φύλλα λουΐζας και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.
8) Άλλο ένα 5θήμερο,  σε σκοτεινό και δροσερό μέρος, ανακινώντας και πάλι το βάζο 2-3 φορές την ημέρα.
9) Στο τέλος και αυτού του χρόνου αφαιρούμε και πάλι τα φύλλα και τη φλούδα του λεμονιού, φιλτράρουμε το αλκοόλ, αρχικά με ένα σουρωτήρι με ψιλή διάτρηση και κατόπιν με ψιλή γάζα ή χάρτινα φίλτρα, του καφέ. Παίρνουμε έτσι καθαρό, διαυγές, σμαραγδένιου χρώματος αλκοόλ, χωρίς καθόλου θρύμματα λουΐζας.
11) Ετοιμάζουμε το σιρόπι : βάζουμε το νερό (ελάχιστο, γύρω στα 40-50 ml) μαζί με τη ζάχαρη σε ένα κατσαρολάκι, το ανεβάζουμε στο μάτι της κουζίνας και, σε χαμηλή φωτιά, το αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά, ανακατεύοντας διαρκώς, έως ότου διαλυθεί ε ν τ ε λ ώ ς η ζάχαρη.
12) Το κατεβάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τ ε λ ε ί ω ς.
13) Βάζουμε το αλκοόλ στο μπουκάλι όπου θα το φυλάμε (που να κλείνει και αυτό ερμητικά), προσθέτουμε και το σιρόπι, ταπώνουμε και ανακινούμε καλά να ενωθούν τα δύο υγρά.
14) Αφήνουμε το λικέρ να ωριμάσει, για άλλες είκοσι ημέρες, πάντα σε μέρος δροσερό και σκοτεινό και φροντίζοντας να ανακινούμε, και πάλι, καλά το μπουκάλι κάθε 1-2 ημέρες.

Πηγή και φωτογραφία: http://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/2011/09/liquore-alla-erba-luigia.html